
המקום למחשבה שלך...
הז’אנר של תוכניות מציאות אשר מביאות לידי ביטוי את הרב תרבותיות מתחיל להפוך מאמצע שנות ה-80 ואילך מאוד פופולרי בטלוויזיה העולמית והחל משנות ה-2000 גם אצלנו, במדינת ישראל. היום רוב תוכניות הריאליטי מועתקות ומשוכפלות מפורמטים מוכרים ברחבי העולם. הכתבה שלפניכם עוסקת בהתפתחות הגלובליזציה ובאופן שבו באים לידי ביטוי הסממנים הלגובליים והסממנים הלוקלים בתוכניות מזאנר זה. בשנים האחרונות, תהליך הגלובליזציה הולך ומתפתח וערוצי הטלוויזיה אשר משדרים תוכניות מציאות מפורמטים מועתקים מחו"ל נותנים לכך לגיטימציה.
במהלך הצפייה בתוכניות ריאליטי באים לידי ביטוי הרבה סממנים גלובליים אשר נותנים לנו הצצה לתרבויות שונות וחושפים אותנו לעולם אחר של תרבות, דתות וכו. ישנם רווחים נוספים ברכישת פורמט מוכן, הוא מפחית עלויות, יש יותר רייטינג אך המחיר הוא הפגיעה בתרבות המקומית כיוון שכל אוכלוסיית העולם נחשפת לאותם התכנים ולאותן הרשתות, מה שמחזק את תפיסת הכפר הגלובלי. בכתבה "חלום בלהות ושמו גלובליזציה", מתוך The Marker מציין הכותב את הרווח של הגלובליזציה לעומת המחיר: "הגלובליזציה במחצית השנייה של המאה ה־20 הולידה את אחד ממהלכי ההתעשרות והשיפור ברמת החיים הגדולים ביותר בהיסטוריה של האנושות. מיליארדי אנשים נחלצו מעוני בזכות היכולת לעבור גבולות, לסחור עם מדינות אחרות ולקבל השקעות מחוץ למדינתם. ואולם לגלובליזציה היו גם השלכות שליליות...אובדן מקומות עבודה, טשטוש של תרבויות מקומיות, וערעור תחושות הלכידות החברתית והסולידריות במדינות שבהן האוכלוסייה היתה קודם לכן הומוגנית." ובוחר להדגיש את המחיר הרב שהעולם משלם ואף ישלם בעתיד עם התקדמות והתפתחות התהליך: "בספרו הוא מתאר תמונת מצב עגומה של אזרחי העולם, במיוחד המערבי והמתועש: פחד הוא הרגש השולט. אנשים פוחדים לאבד את עבודתם; הם מפחדים לאבד את זהותם הלאומית; הם פוחדים מזרים; הם מפחדים כי יאבדו את ההגנות שסיפקה להם ממשלתם, ובסופו של דבר, הם מפחדים לאבד את ההזדמנויות שעושות את החיים לראויים."
במהלך החקר- חקרתי 10 פרקים מתוכניות מציאות שונות: הזמר במסכה, נינג'ה, בייקאוף, גוט טאלנט, הביותריות, MKR, הישרדות, מאסטר שף, המירוץ למיליון והאח הגדול. הן משודרות במדינת ישראל אך הפורמט המקורי שלהם הוא מחו"ל. במהלך המחקר בדקתי מהי כמות הסממנים הגלובלים או הלוקלים וכיצד הם באים לידי ביטוי.

:סדרות ריאליטי
גלובלי מול לוקלי
כתבת: נוי בוחניק
הממצאים שעלו מן המחקר הפריכו את הנחת היסוד שלי שבה שיערתי שיהיו יותר ממצאים לוקליים מאשר לוקליים.
מן החקר עלה כי ב8 סדרות ישנם יותר מאפיינים גלובליים מלוקליים ואילו ב2 הנותרות ישנם מאפיינים גלובלים ולוקליים באופן שווה.
סממנים גלובליים בתוכניות באים לידי ביטוי בכמה היבטים:
1. שיח ושפה- שימוש בסלנג גלובלי וביטויים אמריקאים.
2. שימוש במוזיקה- שימוש מוזיקה גלובלית.
3. תחום קולינרי- מזון לוקלי כמו: מרציפן, ספירה וכדומה.
4. תחום המותגים- שימוש במותגים גלובליים לדוגמא: הד אנד שולדרס.
סממנים לוקליים באים לידי ביטוי בכמה היבטים:
1. שיח - שיח בנושא פוליטיקה ותוכניות ישראליות.
2. שימוש במוזיקה- שימוש במוזיקה מקומית.
3. שיוך לצבא- שיח בנושא הצבא, הערכת הצבא באה לידי ביטוי.
4. דת- שיח בנושא תפילות ובנוסף קיום תפילות.
בנוסף, נתון זה מחזק את תהליך האמריקניזציה - ככל שהחשיפה למאפיינים גלובליים גדלה, כך הרצון להשתנות ולהיות כמוהם גדלה.
תוכניות מציאות זה הז'אנר שהכי מעניין אותי, אני מאוד נהנית לצפות בו ולראות את השתלשלות האירועים שמתחילה בפרק הראשון ועד הפרק האחרון, כיצד מתפתחת העלילה והרגשות בין מתמודדים. אני נהנית להזדהות עם חלק מהמתמודדים, הדמויות מדברות "בגובה בעיניים" ובסלנג שבו אנו משתמשים בחיי היום היום שלנו, נותנים מקום לפלורליזם כך שכל אדם יכול למצוא לפחות דמות אחת להתחבר אליה ואני נהנית לגבש דעה בעד מי אני ולהצביע לו, להיות שותפה לניצחון או להפסד שלו באמצעות היותי קהל אקטיבי במהלך הצפייה. אך אני אשמח לראות יותר סממנים גלוקליים אשר יוכלו לתת ביטוי למדינה בה אנו חיים, לת בה אנו מאמינים ולשפה בה אנו מדברים. הכתבה "למה צריך לוקליזציה?",Versio Academy מדגישה את החשיבות של הגלובליזציה בעולם שלנו, כיום: "אנחנו חיים בעולם דיגיטלי חסר גבולות. מידע זורם מקצה אחד לקצה אחר של העולם באלפית השנייה. כולם חשופים להכל, בין שבסמארטפון ובין שבמחשב הנייד. מציאות זו שרטטה מחדש את המפה העסקית העולמית. אין כמעט מדינה בעולם שתושביה לא משתמשים במאות – אם לא באלפי – מוצרים או שירותים ממדינות רבות מכל קצוות הגלובוס. על מנת להיקלט, על מוצרים ושירותים אלו לעבור התאמה לשוק המקומי. לכן יש צורך בלוקליזציה."
לאחר שסיפרתי לחברתי הטובה עופרי על התחקיר וביקשתי ממנה שתביע את דעתה היא אמרה לי:" כל כך חשוב לי שיתחילו לשדר יותר דברים מקומיים, ידגישו בסדרות הריאליטי שהרייטינג שלהן בשמיים קצת יותר מאפיינים ישראלים וזה יהיה פשוט מושלם".
ידיד נוסף שלי, רון אמר לי ש" אני ממש אשמח שיתנו קצת יותר דגש לארץ שלנו, היא ממש יפה ובריאליטי רק מדברים על כמה יפות מדינות בעולם, המדינה שלנו הכי יפה!"
לכן, אני ועוד בני נוער רבים כמוני נשמח ששינוי זה יתחיל להתרחש כבר בעתיד הקרוב.